TOPLOTNE ČRPALKE

Akcija učinkovitega ogrevanja z brezplačno energijo zraka, zemlje ali vode
Pri izbiri načina ogrevanja vse več gospodinjstev razmišlja o ogrevanju s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje uporablja dve tretjini brezplačne energije iz okolja in eno tretjino električne energije.
Najbolj pogosto uporabljani viri energije za centralno ogrevanje v gospodinjstvih so kurilno olje, plin ali drva. Kljub temu pa kar 26 odstotkov gospodinjstev razmišlja o možnosti, da bi se v bodoče ogrevala s pomočjo toplotnih črpalk, ki energijo za ogrevanje pridobivajo neposredno iz okolja (raziskava REUS 2010).

Sončna energija, ki jo vsrka naš planet, se namreč ohranja v zraku, vodi in zemlji. Večja kot je količina shranjene sončne energije, toplejša je naša okolica. Toplotna črpalka odvzema toploto iz okolja in jo pretvarja v višjo temperaturo, primerno za ogrevanje, nato pa jo dobavlja ogrevalnemu sistemu našega doma. Za dvig iz nižje na višjo temperaturo je potrebna električna energija, ki pa predstavlja le slabo tretjino energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje bivalnih prostorov. Ostalo je energija iz okolja, ki je obnovljiv vir in nam ga narava nudi brezplačno.

Če je tudi električna energija, ki jo potrebujemo za delovanje toplotne črpalke, proizvedena iz obnovljivih virov energije (Modra energija), je ogrevanje s toplotno črpalko okolju prijazno in brez emisij CO2.

4 koraki do okolju prijznega in cenejšega ogrevanja

1. Izbor poljubne toplotne črpalke (TČ), ki je vključena v akcijo.

2. Ponudnik TČ omogoči 10 % popusta pri nakupu izbrane TČ in kupcu izroči potrjen garancijski list in kupon za cenejšo električno energijo.

3. Kupec z garancijskim listom in potrjenim kuponom uveljavlja popust za električno energijo pri dobavitelju električne energije, ki sodeluje v akciji.

4. Dobavitelj električne energije odjemalcu dobavi Modro energijo po ceni navadne in na to ceno prizna še 10 % popust za 2 leti.

Več o Akciji unčikovitega ogrevanja z brezplačno energijo zraka, zemlje ali vode si lahko preberete na:
pozitivnaenergija.si